X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıHostingSMTP Nedir ve Ne işe yarar? Smtp Ay...

SMTP Nedir ve Ne işe yarar? Smtp Ayarları Nedir ?

smtp nedir ve ne işe yarar? smtp ayarları nelerdir Başlıklar
SMTP Nedir?
Sunucu ve İstemci Nedir?
SMTP Ne İçin Kullanılır?
SMTP Nasıl Çalışır?
E-Posta İçin Port Numaraları Nelerdir?
SSL ve TLS Nedir?
IMAP Nedir?
SMTP IMAP Farkı Nedir?
SMTP Tarihçesi ve Gelişim Süreci

SMTP Nedir?
SMTP, e-posta gönderimiyle ilgili iletişim sürecini oluşturan temel unsur. Simple Mail Transfer Protocol olarak da bilinen ve Türkçeye Basit Posta Aktarım Protokolü olarak çevrilmiştir. Sunucular arasında e-posta gönderip alırken kullanılan bir TCP/IP protokolü şeklinde tanımlanabilir. Dünyada mail gönderimini düzenleyen endüstri standardı protokolü olan SMTP’nin işleviyle ilgili birkaç detay mevcut.

Öncelikle SMTP nedir sorusunun yanıtının e-posta gönderimi üzerinden şekillendiğini ifade etmek gerekiyor. İletilen mesajları alıcı sunucu için sıralayabilen SMTP‘dir. Kullanıcıların mesajları kaydetmesine imkân tanıyan POP3 (Posta Ofisi Protokolü). IMAP (İnternet Mesaj Erişim Protokolü) ile birlikte kullanılıyor. E-posta göndermek için genellikle SMTP, almak için ise POP3/IMAP kullanımı tercih ediliyor.

Çevrim içi ortamda gönderdiğiniz ve aldığınız her e-posta belirli e-posta servisleri üzerinden, belirli portlar, sunucular ve istemciler aracılığıyla iletiliyor. Söz konusu bileşenlerin çalışma prensibi ise tamamen gönderimi ve alımı kolaylaştırmak üzerine inşa edilmiş durumda. E-postanızı hazırlayıp gönder tuşuna bastığınız andan itibaren farklı servisler arasında başlayan detaylı iletişim süreci, dijital dünyada haberleşmenizi sağlıyor.

smtp ne işe yarıyor? smtp ayarlarını yapmak

Web Hosting paketleri ile gelen bu özellik E-Mail gönderiminin bir iletişim süreci olduğu kabul edildiğinde klasik anlamda bir iletişim şeması düşünmek pekâlâ mümkün. Gönderici ve alıcı arasında gerçekleşen standart iletişim süreci, e-posta gönderip alırken sunucu ve istemci arasında gerçekleşiyor. Aslında sadece e-posta servisleri için değil, genel bağlamda tüm internet protokolü için geçerli olan sunucu-istemci iletişimi, veri aktarımının da temelinde yer alıyor.

Sunucu, internet ağlarında kullanıcıların (istemciler) erişim sağlayabileceği, kullanıma ve paylaşıma açık kaynakların yanı sıra web, e-posta ve FTP gibi servisleri de çalıştıran dijital birimlere verilen genel isim olarak ifade edilebilir. İstemci ise sunuculardan hizmet alan ve bu hizmet doğrultusunda çevrim içi erişime sahip olan son kullanıcılara verilen isim. İki unsur arasındaki iletişimde sunucu yetki sahibi.

SMTP Ne İçin Kullanılır?
SMTP aslında e-posta göndermek isteyen iki bilgisayarın içerikler farklı olsa da aynı dili konuşmalarını sağlayan bir sistem. Belirli kodlar eşliğinde sunucuya ulaşan haberleşme isteğinin, sunucu tarafından onaylanması sonucu işlevsellik kazanan sistem, farklı dijital cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir. SMTP e-posta göndermeniz için iletişim kanalları yaratan son derece gelişmiş TCP/IP protokollerden biri olarak tanımlanabilir.

Bu bağlamda SMTP ne işe yarar sorusunun yanıtını vermek de oldukça kolay. SMTP; bilgisayar, akıllı telefon ve tablet kullanarak e-posta göndermek istediğinizde iletinizin alıcıya ulaşmasını sağlıyor ve aradaki iletişimin sürdürülebilir olmasını mümkün kılıyor. Sistem tarafından mevcut bilgileriniz ve server verileriniz kullanılarak bir SMTP bağlantısı oluşturuluyor, ilgili bağlantı sayesinde e-posta gönderim trafiği başlayabiliyor.

SMTP Nasıl Çalışır?
SMTP’nin çalışma prensibi oldukça pratik. Sistem istemci, alan sunucu ve gönderen sunucu arasındaki üç aşamalı bir model aracılığıyla çalışıyor. Öncelikle Outlook veya Webmail gibi bir e-posta istemcisinden gönderen e-posta sunucusuna mesaj göndermek için SMTP kullanılıyor. Daha sonra gönderen e-posta sunucusu, iletiyi alıcı e-posta sunucusuna aktarmak için geçiş hizmeti olarak SMTP’den yararlanıyor.

SMTP E-Posta İçin Port Numaraları Nelerdir?
İletim sürecinde 25, 465 ve 587 olmak üzere üç farklı SMTP portu kullanıyor. İstemci ve gönderen sunucu arasında yer alan ve SMTP Submission olarak isimlendirilen 587 numaralı port ve TLS güvenlik katmanı en yaygın kullanım türü olarak dikkat çekiyor. E-posta gönderen ve alan sunucular arasında ise 25 numaralı port standart olarak tercih ediliyor.

Öte yandan iki sunucu arasındaki e-posta iletimi güvenli katman aracılığıyla yapılacaksa SSL veya TLS 465 numaralı port kullanılıyor. Türkiye’de ADSL için kullanılan IP bloklarında 25 numaralı port kapatıldığı için sunucuyla istemci arasındaki 587 numaralı portun kullanımı söz konusu. 25 numaralı portun kapatılmasından sonra Türkiye’de spam e-posta gönderim sorunu büyük oranda çözüldü.

Hem SSL hem de TLS, SMTP ile birlikte sıkça kullanılıyor. Sunucu ve istemci arasında güvenli bir veri alışverişi isteniyorsa 465 numaralı portta SSL veya TLS güvenlik katmanı kullanılması gerekiyor. Öte yandan 25 numaralı portta kimlik denetimi zorunlu olmadığı için spam e-postaları önlemek amacıyla 587 numaralı portla birlikte TLS (Taşıma Katmanı Güvenliği) güvenlik katmanı kullanılıyor.

Bilgi makalesinde takıldığınız yerler varsadestek talebi gönderebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(6 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Hosting Billing Automation by WISECP
web tasarım telefon web tasarım whatsapp iletişim Top